Colostrum Junior – naturalny sposób na odporność z probiotykami  w formie misiotabletek – 80 szt

Drażetka rozpuszcza się w jamie ustnej, immunoglobuliny dostają się bezpośrednio do układu limfatycznego dziecka i wzmacniają odporność oraz pomagają uchronić przed infekcjami.

80 cukierków wystarczających na co najmniej 40 dni suplementacji. Drażetka o smaku mleczno-truskawkowym. Receptura oparta o najwyższej jakości Colostrum Bovinum, witamina C oraz z cynkiem.

Jak wykazały badania, struktura molekularna colostrum krowiego jest maksymalnie zbliżona do budowy colostrum ludzkiego.

DAWKOWANIE: 1-2 cukierki dziennie

Dzięki składnikom aktywnym:

  • wzrasta odporność dziecka – co jest szczególnie ważne, gdy dzieci chodzą m.in. do przedszkola, szkoły, gdzie mają kontakt z licznymi patogenami; regeneracja organizmu jest szybsza;

  • kości i zęby stają się mocniejsze;

  • poprawie ulega flora bakteryjna jelit – co obniża częstotliwość problemów żołądkowych (m.in. biegunek).

SKŁADNIKI: substancja słodząca: sorbitol 80%, colostrum bovinum, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (E470b), witamina C (kwas L-askorbinowy), glukonian cynku, ekstrakt z rzodkwi, czarnej porzeczki i jabłka, koncentrat soku truskawkowego w proszku, aromat naturalny truskawkowy.

Zawartość produktu: w 1 szt misiotabletki :Colostrum Bovinum 165mg, Witamina C 20 mg /25% RWS*, 5 mg Cynk 2,5 mg / 25% RWS*, 5 mg / (glukonian cynku) Bakterie probiotyczne mix (firmy Chr.Hansen A/S): Lactobacillus, Rhamnosus,Lactobacillus Paracasei Bakterie probiotyczne 2,125 x 10^7 jtk **

*RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia

** w momencie produkcji. Pod koniec okresu ważności produktu przechowywanego w rekomendowanych warunkach, przyjmuje się w sumie 2,125 x 10^7 jtk w jednym cukierku

Bovine Colostrum jest pierwszym mlekiem krowim o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka i immunoglobulin.

SIARA BYDLĘCA (COLOSTRUM BOVINUM) – CO TO JEST I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI?

Coraz większą popularność zyskują preparaty oparte na naturalnych składnikach. Jednym z takich środków jest suplement diety z siary bydlęcej. Ze względu na swoje właściwości stał się poszukiwany w praktyce medycznej. Pomimo tego, że korzyści płynące ze stosowania takiego leku potwierdzono kilkaset lat temu, stosunkowo niedawno przybrał on formę farmakologiczną. Colostrum jest często używane przez sportowców w celu zwiększenia siły, budowy mięśni, spalania tłuszczu i zwiększenia odporności ze względu na wyjątkowe korzyści odżywcze, których nie ma żaden inny produkt mleczny. Co sprawia, że siara bydlęca jest tak wyjątkowa? Zawiera dużą ilość przeciwciał, czynników wzrostu i enzymów, które wspomagają wzrost organizmu i obronę przed chorobami. Zobaczmy, czym jest siara bydlęca i jak naprawdę wpływa na ludzkie ciało.

Czym jest siara bydlęca, skąd pochodzi i jakie ma właściwości?

Co to jest colostrum (inaczej siara bydlęca) i jak jest wytwarzane? Siara bydlęca jest pierwszym mlekiem ssaków, które tworzy się w gruczołach sutkowych na krótko przed urodzeniem, a produkcja zajmuje tylko kilka dni. Skład siary bydlęcej zmienia się w ciągu pierwszych dni i z czasem staje się mlekiem matki. Jest ważnym źródłem białek, hormonów wzrostu i przeciwciał niezbędnych do wczesnego rozwoju noworodka.

Colostrum jest szczególnie bogate w immunoglobuliny i inne substancje biologicznie czynne o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które zawierają również wysokiej jakości białko serwatkowe w niższych stężeniach. W przeciwieństwie do innych produktów mlecznych, tylko siara zawiera czynniki wzrostu (zwłaszcza IGF-1 i IGF-2), które umożliwiają szybki wzrost i rozwój. Ze względu na szeroko rozpowszechniony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka siara bydlęca jest stosowana jako suplement diety. W większości przypadków siara bydlęca jest pozyskiwana z bydła jako suplement, ale można również znaleźć siarę kozią. Siara bydlęca jest bardzo podobna w składzie do siary ludzkiej, ale zawiera więcej substancji biologicznie czynnych, zwłaszcza tych, które mają pozytywny wpływ na funkcje immunologiczne, takich jak immunoglobulina IgG. Ze względu na wysoką zawartość czynników wzrostu, takich jak IGF-1 i IGF-2 (insulinopodobne czynniki wzrostu), a także białek o korzystnym wpływie na układ odpornościowy, przede wszystkim immunoglobulin, siara jest postrzegana jako suplement odpowiedni do wspomagania funkcje odpornościowe, wyniki sportowe, zwalczają infekcje i poprawiają zdrowie układu pokarmowego.

Jakie korzystne substancje znajdziemy w siarze bydlęcej?

  • Białka zawarte w siarze bydlęcej są średnio około 2,5 razy większe niż w zwykłym mleku. Colostrum zawiera 70-80% całkowitych immunoglobulin białkowych, czyli do 80 razy więcej niż w mleku. Reszta białka to białka serwatki i kazeiny.

  • Przeciwciała to substancje białkowe należące do grupy immunoglobulin, które układ odpornościowy wykorzystuje w walce z chorobami pod postacią bakterii i wirusów. Przeciwciała są w stanie znaleźć i zneutralizować tych najeźdźców. Immunoglobuliny IgG, IgM i IgA są najliczniejsze w siarze bydlęcej. To IgG z siary bydlęcej można wykorzystać do ochrony organizmu w postaci odporności biernej. Ze względu na wysoką zawartość IgG, siara bydlęca jest z powodzeniem stosowana również w leczeniu biegunki. Czynniki wzrostu to substancje stymulujące wzrost, a hormony IGF-1 i IGF-2(insulinopodobne czynniki wzrostu) lub insulinopodobne czynniki wzrostu występują w największej ilości w siarze bydlęcej i często występują pod nazwą somatomedyny. Somatomedyny zwykle stymulują proteosyntezę (tworzenie nowych białek). Peptydy przeciwdrobnoustrojowe laktoperoksydaza i laktoferyna to peptydy, które układ odpornościowy wykorzystuje do zwalczania infekcji. Colostrum jest najbogatszym źródłem laktoferyny. Antybakteryjny enzym lizozym, który może zniszczyć ścianę bakteryjną, co może prowadzić do zniszczenia samej komórki. Lizozym uzupełnia antybakteryjne właściwości laktoferyny. Polipeptydy bogate w prolinę (PRP) są również znane jako kolostrynina. Są ważnymi regulatorami układu odpornościowego, wspierają produkcję białych krwinek, a także mogą brać udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Alfa-laktoalbumina  i beta-laktoglobulina stymulują aktywność komórek odpornościowych.

Właściwości
i zalety siary bydlęcej

Główna właściwość siary znajduje odzwierciedlenie w działaniu immunomodulującym. Substancja posiada właściwości odmładzające i regenerujące. Stosowanie siary jest bardzo korzystne dla
organizmu, co polega na wykonywaniu następujących funkcji:

  • przywrócenie
    dobrego działania układu pokarmowego;

  • odnowa
    komórek mózgu i wątroby;

  • poprawa
    stanu emocjonalnego;

  • doprowadzenie
    procesów metabolicznych do normy;

  • przywrócenie
    struktury włosów i nabłonka;

  • spowolnienie
    starzenia się organizmu;

  • oczyszczanie
    organizmu z toksyn.

Colostrum pomaga organizmowi zwalczać infekcje, optymalizując jego obronę. Suplement diety zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, układu oddechowego, a także zaburzeń takich jak cukrzyca czy alergie. Colostrum zawiera substancje, które są budulcem komórek. Wśród składników znajdują się również elementy odpowiedzialne za wzrost i rozwój szkieletu dzieci, wzmacniające kości. Suplement diety nie tylko uruchamia procesy zwalczania bakterii i infekcji, ale także stymuluje organizm do aktywnej eliminacji grzybów.


Dlaczego i jak brać siarę bydlęcą?


Myśląco tym, jak pić siarę bydlęcą, przede wszystkim musisz zapoznać się ze wskazaniami i przeciwwskazaniami. Suplement jest przepisywany podczas diagnozowania:

  • przenikania
    czynników infekcyjnych do organizmu;

  • rozwoju
    procesów zapalnych;

  • zaburzeń
    układu sercowo-naczyniowego;

  • obecności
    chorób endokrynologicznych i stanów autoimmunologicznych;

  • powstawania
    wrzodów w żołądku lub dwunastnicy;

  • rozprzestrzeniania
    się złośliwych lub łagodnych nowotworów.

Zaleca się przyjmowanie siary bydlęcej w przypadku wykrycia zespołu przewlekłego zmęczenia. Suplement diety jest przepisywany jako terapia podtrzymująca przeziębienia zlokalizowane w obszarze patologii oskrzelowo-płucnych. Siara jest w stanie skutecznie rozwiązywać problemy ze stanem skóry, a także przyczyniać się do zwycięstwa nad infekcją herpeswirusem. Siara bydlęca jest przepisywana w okresie rekonwalescencji po zabiegu, ponieważ ma właściwości gojące rany. Przy opracowywaniu programów odchudzania często przepisuje się ten suplement, podkreślając jego znaczącą rolę w metabolizmie. 

Zgodnie z instrukcją stosowania siary bydlęcej, suplementu nie należy stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. W przypadku wykrycia nietolerancji składników warto również odstąpić od przyjęcia suplementu.

Wymagana dzienna dawka siary dla dorosłych to 4 kapsułki, które przyjmuje się pojedynczo w ciągu dnia. Norma dziecięca – 1 tabletka trzy razy dziennie. Lek stosuje się 30 minut przed posiłkiem. Najlepiej stosować siarę w połączeniu z kompleksami witaminowymi, które pozwalają organizmowi szybciej wchłonąć substancję.

Jeśli
jako dodatek do żywności stosuje się proszek, najlepiej rozpuścić
go w wodzie lub soku. Dopuszczalne jest jednak użycie go na sucho
popijając odpowiednią ilością wody. Nie dodawaj proszku do
gorących lub zimnych napojów. Pod wpływem niskich temperatur traci
swoje właściwości.

Przypisy:

  1. Pakkanen R, Aalto J. Growth factors and antimicrobial factors of bovine colostrum. Int Dairy J. 1997;7:285–297.

  2. Hurley WL, Theil PK. Perspectives on immunoglobulins in colostrum and milk. Nutrients. 2011;3:442–474.

  3. Jensen ML, Sangild PT, Lykke M, et al. Similar efficacy of human banked milk and bovine colostrum to decrease incidence of necrotizing enterocolitis in preterm piglets. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2013;305:R4–R12.

  4. Gopal PK, Gill HS. Oligosaccharides and glycoconjugates in bovine milk and colostrum. Br J Nutr. 2000;84(Suppl 1):S69–S74.

  5. Sacerdote P, Mussano F, Franchi S, et al. Biological components in a standardized derivative of bovine colostrum. J Dairy Sci. 2013;96:1745–1754.


mgr
farm. Edyta Olszewska